ادویه زیره سیاه | ادویجات

ادویه – زیره مشکی

زیره گیاهیه علفی و دو ساله، به ارتفاع ۶۰ سانتی متر. ساقه های زیره تو
خالی، شیاردار و از قانون، دارای انشعاباتیه. برگای این گیاه دارای
بریدگی زیاده، طوری که به صورت نخ مانند درآمده و به رنگ سبز روشن می
باشن.

برگایی که در قانون گیاه قرار دارن، دارای دم برگ کوتاه و غلاف مانند هستن. گلای این گیاه، کوچیک، سفید و بعضی وقتا صورتی، به صورت مجتمع چتر مرکب هستن. میوه های زیره، کشیده و نوک تیز، به طول تا ۶ میلی متر و به رنگ قهوه ای و بعضی وقتا قهوه ای شکلاتی یا مایل به زرد هستن. تموم قسمتای گیاه مخصوصا میوه ها، دارای بوی خوب و معطر هستن. قسمت مورد استفاده زیره، میوه های اون هستش که مستقیما از اون و یا از اسانس اون، کاربرده های بسیار زیاد به عمل میاد.

ترکیبات مهم

زیره مشکی حدود ۷-۳ درصد اسانس داره. بیشتر اوقات دانه ها رو قبل از رسیدن کامل، برداشت می کنن که در این صورت، دارای درصد بالایی اسانس هستن. ماده اصلی اسانس، کارون(CARVONE) است که تا ۶۵ درصد اسانس رو تشکیل میده.

لیمونن، ماده مهم دیگه اسانسه که تا ۵۰ درصد اسانس رو ممکنه تشیکل دهد. ترکیبات دیگه، شامل ۲۰ -۱۰ درصد روغن ثابت، ۲۰ درصد پروتئین، ۲۰ درصد قندها و مقداری فلاوونویید هستن.

اثرات مهم

مقوی معده ، محرک اشتها، محرک ترشح غدد معده، ضد نفخ، ضد اسپاسم، معرق و ضد قارچ است و در طب مردم عادی، از اون به عنوان شیرافزا استفاده می شه.

یکی از مصارف مهم زیره، به عنوان چاشنی و ادویه در صنایع غذاییه.

روش و اندازه مصرف

جفت و جور چای:

روی ۱ تا ۵ گرم میوه خرد شده، یه استکان یا یه لیوان آب در حال جوش می ریزیم و حدود ۱۵ دقیقه می ذاریم بمونه. البته بهتره درب اون بسته باشه. بعد اونو صاف کرده و میل می کنیم.

از زیره، کالاهایی به صورت تنتور و به شکل قطره هست که به عنوان ضد نفخ، ضد درد و ضد اسپاسم، مصرف زیادی داره. اندازه مصرف این جور فراوردها، طبق کارخانه سازنده و غلظت دارو در راهنمای همراه دارو ذکر گردیده.

نگهداری :

چون اسانسا فرار هستن، پس باید میوه ها رو موقع استفاده، خرد یا آسیاب کرد تا از هدر رفتن اونا جلوگیری شه. چون اسانسا جزو حلالای بسیار خوب بوده و ظروف پلاستیکی رو سوراخ می کنن، پس باید واسه نگه داری، از ظرف فلزی یا شیشه ای رنگی استفاده شه.

نکات لازم :

تا کنون از مشکلات جانبی و محدودیت مصرف زیره مشکی، گزارشی به چاپ نرسیده.

قسمت مورد استفاده زیره مشکی، واقعا میوه اون هستش که در مردم عادی به دانه هم مشهور شده.

قسمت بیشتر محصول زیره ایران، مربوط به میوه گیاهی به نامی زیره کوهی(Bunium Persicum) هستش که از نظر ظاهری، به زیره مشکی مثل س، اگه محصول زیره مشکی موجود در ایران محدود بوده و گیاه مربوطه در مناطقی از جمله مازندران، گیلان، آذربایجان، همدان، کرمان، تهران و قزوین رویش داره.

به کار گیری زیره مستقیما و یا از پودر اون، اثراتی مثل فراوردهای صنعتی اون داره.

منبع:تبیان
ویرایش و خلاصه کردن:

پاسخی بگذارید

بستن منو